Logo Kokkino Nero - Grecja, Koutsoupia, Velika, Stomio


Wirtualny przewodnik i kompendium wiedzy o Grecji
Kokkino Nero, Koutsoupia, Velika,
Stomio, Paliouria, Karitsa

JEDZENIE I PICIE

Na t� stron� pewnie b�dzie najwi�cej wej�� :) wi�c postaram si� dok�adnie wszystko opisa�.

Kuchnia grecka to ten dzia� sztuki kulinarnej wywodz�cej si� i charakterystycznej dla Grecji i Grek�w. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje si� m.in. popularnym w kuchniach �r�dziemnomorskich i ba�ka�skich, cz�stym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, li�ci winoro�li, du�ej ilo�ci warzyw (zw�aszcza pomidor�w, papryki, �wie�ych zi�), baraniny i ryb. Wina greckie s� znane i cenione ju� od czas�w staro�ytno�ci.

Kuchnia grecka jest wymieniana w�r�d najsmaczniejszych kuchni �wiata. Dzieje si� tak dzi�ki olbrzymiej r�norodno�ci warzyw, owoc�w oraz zi� dojrzewaj�cych w gor�cym greckim s�o�cu. G��wnym t�uszczem u�ywanym do przyrz�dzania potraw jest oliwa z oliwek, kt�ra wraz z zio�ami (oregano, bazyli�, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, mi�t�) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia si� do d�ugiej �ywotno�ci grek�w. Posi�ki maj� charakter bardzo rodzinny, podawane s� zazwyczaj w stylu wiejskim. G��wny posi�ek grek�w sk�ada si� z jednego dania g��wnego oraz kilku rodzaj�w sa�at, ser�w, oliwek oraz dodatk�w takich jak wino i chleb. Posi�ek ten jest poprzedzany zak�sk�, kt�r� mo�e by� na przyk�ad jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej s� lekkie i doskonale wsp�graj� z gor�cym klimatem tego kraju. Grecy uwa�aj�, �e chleb jest niezb�dny do �ycia i podaj� pieczywo do ka�dego posi�ku. Piekarnie na wsiach wypiekaj� ka�dego dnia inny gatunek chleba np. z dodatkiem, zi�, rodzynek czy sera.

Wa�ne miejsce w tradycyjnej kuchni greckiej zajmuj� r�wnie� sery. Najbardziej popularny to oczywi�cie feta, jednak pami�ta� nale�y tak�e o kopanisti (podobny do rokpolu owczy ser o ostrym, pieprzowym smaku) i kasseri (��ty ser twardy). W kuchni greckiej znale�� mo�emy sporo wp�yw�w ba�ka�skich, co wida� g��wnie po du�ym wyborze potraw z warzyw mieszanych z mi�sem lub podrobami.

Grecy prawie w og�le nie jadaj� �niada�. Ograniczaj� si� tylko do porannej kawy i ewentualnie ma�ego herbatnika. Im p�niej, tym wi�ksze i bardziej syte posi�ki. W porze lunchu na sto�ach pojawiaj� si� tzatziki - jogurt z czosnkiem i �wie�ym og�rkiem, zielon� sa�ata z serem feta, oliwkami, cebula, pomidorami i og�rkami (to, co znamy pod nazw� sa�atki greckiej), ryby z rusztu, musaka (rodzaj zapiekanki z bak�a�an�w, ziemniak�w, mielonego mi�sa, pomidor�w i przypraw), suvlaki, czyli szasz�yki z mi�sa jagni�cego lub wieprzowego z pomidorami, og�rkiem, cebul� i pikantnym sosem.
Na deser serwuje si� bardzo s�odkie ciasteczka przypominaj�ce lepkie, nasycone syropem s�odycze tureckie, w kt�rych mi�d cz�sto zast�puje cukier. Cenione s� te� kandyzowane w syropie cukrowym owoce.

Wieczorem, kiedy robi si� nieco ch�odniej, Grecy ch�tnie spotykaj� si� w restauracjach, gdzie wsp�lnie z rodzin� lub przyjaci�mi biesiaduj� przez d�ugie godziny. Posi�ek sk�ada si� z du�ej liczby ma�ych da�. Znajdziemy tu m.in. dolman, czyli greckie go��bki, w kt�rych li�cie kapusty zast�puj� li�cie winogron, sma�one w cie�cie kalmary, sa�atk� z o�miornic, past� z pieczonych bak�a�an�w utartych z oliw� i czosnkiem, faszerowane pomidory, pieczone na ruszcie mi�so, duszone jarzyny, kleftiko - jagni�cina wsadzona do glinianego naczynia i pieczona w piecu opalanym drewnem oraz bia�y chleb.
Jako aperitif serwuje si� any�ow� w�dk� Ouzo z dodatkiem zimnej wody. Do posi�ku najch�tniej pija si� rodzime, wytrawne wino retsina.

JEDZENIE W KOKKINO NERO
W Kokkino Nero zje�� mo�na na 3 sposoby:
1. Dro�ej - w tawernach przy brzegu morza
2. Taniej - w fast foodzie u Fanisa. Smacznie. UWAGA, UWAGA! S�ynny fast-food u Fanisa w roku 2014 jest zamkni�ty!!
3. Najtaniej - gotuj�c samodzielnie


Jedzenie w tawernach.
W Kokkino Nero jest kilka tawern, kt�re zlokalizowane s� nad samym morzem lub w ogleg�o�ci do 50 metr�w od niego.
Ceny wy�sze od fast foodowych - co oczywiste. Nie zdziwmy si� jednak, �e do w�a�ciwej kwoty kelner doliczy 1-2� za obs�ug�.
Do ka�dego dania dostajemy dzban wody gratis, a w ostatniej tawernie (obok supermarketu) w�a�ciciel cz�stuje zawsze czym� gratis, czasami jest to ciasteczko lub inny s�odycz, czasami jest to (niby) markowa w�dka, ale co� mi m�wi, �e p�dzona jest przez w�a�ciciela ;)
Ceny za du�e danie zaczynaj� si� od 6�, a najdro�sze s� owoce morza (np. o�miornice) i ryby.

Tawerny w Kokkino Nero



W�a�ciciel tawerny Maria w Kokkino Nero - Thomas i klienci












Ze wzgl�du na pyszne jedzenie, mi�� atmosfer� i traktowanie ka�dego klienta w wyj�tkowy spos�b, polecam bardzo tawern� Greka Thomasa - tawerna Maria.
Bogate menu, przyst�pne ceny i bardzo mi�a atmosfera, o kt�rej mo�ecie przekona� si� na w�asnej sk�rze i w�asny podniebieniu :)
Strona tawerny : www.kokkinonero.pl












Smacznie i stosunkowo tanio (w por�wnaniu z nadmorskimi tawernami) mo�na zje�� u Fanisa.
UWAGA, UWAGA! S�ynny fast-food u Fanisa w roku 2014 jest zamkni�ty!!

Na szyldzie jednak znajdziecie nazw� greck�, dlatego wyt�umacz� jak doj�� do fast foodu. Idziemy drog� g��wn� "od morza", mijamy punkt lekarski, a nast�pnie skrzy�owanie. Na skrzy�owaniu prosto w g�r� i za jakie� 50 metr�w mamy po lewej stronie fast food:

Fastfood u Fanisa, Kokkino Nero


Jeszcze rok temu w fast foodzie obs�ugiwa�a jedna osoba i wtedy zamiast fast foodu robi� si� long food. W tym roku obs�uguj� dwie osoby i wszystko idzie sprawnie.
Ceny u Fanisa s� ca�kiem przyst�pne, na przyk�ad: szasz�yki 5�, gyros w bu�ce lub pita (w placku): 2�.
Generalnie zaobserwowa�em, �e w wi�kszo�ci dania mniejsze s� w cenie 2�, a dania wi�ksze (np. na talerzu) kosztuj� 5�.


Najta�szy spos�b na jedzenie:
Najtaniej jednak wychodzi gotuj�c samodzielnie. Ka�dy apartament posiada kuchni�, a w niej m.in. kuchenka z jednym lub dwoma palnikami. Czasami s� to kuchenki gazowe, czasami elektryczne.
Aby mie� prawdziwy polski obiad z dw�ch da�, wystarczy zabra� z Polski kilka zup instant :), dorzuci� do niej wi�ksz� ilo�� makaronu i pierwsze danie gotowe.
Drugie danie to ju� inwencja w�asna. Ja cz�sto robi�em kurczaczka z frytkami, kt�re s� przepyszne, a to za spraw� innego gatunku ziemniak�w oraz oleju - sma�y�em na kukurydzianym ...
Zobacz ceny i sklepy w Kokkino Nero


PICIE W KOKKINO NERO

Grecy nie pij� w og�le herbaty, a niekt�rzy uwa�aj�, �e pija si� j� tylko raz w �yciu - przed �mierci�...
Gasz� pragnienie ogromnymi ilo�ciami Frappe. To kawa, do sporz�dzenia kt�rej nie potrzeba wiele, oto przepis:
* Kupujemy w markecie specjaln� kaw� Frappe Nescafe
* wsypujemy do szklanki kaw� (np. �y�eczk� dla jednej osoby)
* zalewamy wod� z kranu (w Grecji woda jest zdatna do picia bez gotowania)
  nale�y pami�ta�, aby nala� wody tylko tyle, aby zakry�a ona ziarenka kawy lub ciut wi�cej
* zakrywamy wieczko i energicznie mieszamy, a najlepiej u�ywamy shakera
* dzi�ki kawie i greckiej wodzie powstanie g�sta piana
* do powsta�ej piany dolewamy wody do pe�na
* mo�na doda� lodu
* pijemy nast�puj�co: �yk kawy Frappe, �yk czystej wody, poniewa� Frappe (i piana) s� ci�kostrawne
W restauracjach podaje si� szklank� Frappe i szklank� wody.

Inna kawa - kawa grecka : parzona z bardzo drobno zmielonych ziaren w specjalnych tygielkach (mpriki) i podawana w ma�ych fili�ankach. Pije si� j� w kawiarniach, a nie w tawernach.

Metaxa, Mataxa
Mataxa - to wy�mienity alkohol rodem ze s�onecznej Grecji. Nazwa pochodzi od nazwiska tw�rcy tego trunku, a niezmieniona od stuleci receptura powoduje, �e ze wzgl�du na sw�j niepowtarzalny smak Metaxa ceniona jest na ca�ym �wiecie. Metaxa jest alkoholem zaliczanym do brendy, czyli dwukrotnie destylowanym winem, wyrabianym z trzech r�nych odmian winogron. Na ko�cu produkcji do destylatu dodawane jest wino typu muscat i odrobina zi� i p�atk�w r�y. Taki p�produkt le�akuje w d�bowych beczkach. Po 3 latach le�akowania Metaxa oznaczana jest 3 gwiazdkami, po 5 latach - pi�cioma, po 7-siedmioma. Po 15 i 20 latach dodatkowo oznacza si� j� nazwami Grand Fine i Private Reserve. Metax� pije si� czyst� lub na lodzie, a tak�e z tonikiem, sokiem pomara�czowym, grejpfrutowym i w koktajlach.

Ouzo, czyt. uzo
grecka w�dka o zawarto�ci alkoholu do 48% o smaku any�kowym. Podawana zazwyczaj z wod� (w dodatkowej szklance) po rozcie�czeniu wod� zmienia kolor na mleczny. Najlepiej smakuje z sokiem np. pomara�czowym, cho� nale�y nie przesadza� z ilo�ci� Ouzo, poniewa� drink mo�e by� za s�odki.

Wina greckie
Od najdawniejszych czas�w wino jest nieod��czn� cz�ci� codziennego �ycia Grek�w. Winn� latoro�l uprawia si� przede wszystkim w Attyce, Macedonii i na Peloponezie. Mavrodaphne to alkoholizowane wino deserowe produkowane w Patras, a Asprolithi jest bia�e i wytrawne. Oba gatunki s� bardzo dobre.
W kokkinowych marketach mo�na kupi� poka�n� ilo�� r�nego gatunku win, ju� od... 1,5� za 5 litr�w!! + kaucja za butl�.
Dla posiadaczy w�asnych butelek istnieje mo�liwo�� nape�nienia ich p�dzonym przez w�a�cicieli winem s�odkim lub p�s�odkim w cenie 1,3-1,7� za litr.

Retsina
Wielu ju� na pocz�tku kr�ci nosem. Rozczarowanie, zaw�d, nawet obrzydzenie � c� to za szpetne wino!? W kieliszku unosz� si� dziwne aromaty � �ywicy, kamfory i jakby szpitalnego korytarza� A to w�a�nie grecka retsina. Przez jednych wielbiona za niepowtarzalno�� i tradycyjny styl, przez innych skazana na niebyt, wykre�lona na zawsze z koneserskiego menu.
Grecy s� jednak z retsiny bardzo dumni. Ch�tnie j� prezentuj�, opowiadaj� jej histori�, cz�stuj�, traktuj� jako fragment narodowej barykady ocalaj�cej ich kraj przed gastronomiczn� unifikacj�. Cho� retsina nie jest z pewno�ci� ich najlepszym winem, to na sta�e wpisana jest w tradycyjny kulinarno-winiarski krajobraz Grecji. Wi�c kiedy na olimpiad� przyjad� ju� ekipy sportowc�w, tysi�ce kibic�w i turyst�w, z pewno�ci� wi�kszo�� z nich spr�buje tego wina, cho�by z czystej ciekawo�ci.
Retsinie nie mo�na odm�wi� charakteru i pewnej klasowej odr�bno�ci - smak �ywicy w�a�ciwie jest w winach niespotykany, powstaj�ce na mod�� tradycyjn� wino dalekie jest wi�c od smak�w przypominaj�cych wsp�czesne propozycje winiarzy. Z tych w�a�nie powod�w nie pozostawia ona oboj�tnym. Specjali�ci szydz� z jej jako�ci, twierdz�c � nie bez racji - �e jest to zaledwie lokalna ciekawostka, niewarta g��bszych, degustacyjnych analiz. Zwolennicy z kolei, urzeczeni niepospolito�ci� smaku, podkre�laj� jej wyj�tkowo�� i antyczny rodow�d.

Tsipouro czyli grecki bimber
to dystylowany mocny alkohol zawieraj�cy 45% procent alkoholu. Produkowany z moszczu powsta�ego z wyciskanych winogron. Nazwa tsipouro jest u�ywana w ca�ym kraju poza Kret�, gdzie ten sam alkohol, ale z mocniejszym aromatem, jest znany pod nazw� tsikoudia. Nie produkowany poza Grecj�.

PIWO
Piwa (tak jak i wina)w Kokkino Nero jest pod dostatkiem nawet dla turyst�w z Polski :)
Ceny puszkowego piwa zaczynaj� si� ju� od 0.9�, a to oznacza �e jest ono ta�sze ni� woda mineralna w butelce...
Sporo tutaj tak�e innych piw holenderskich nieznanych marek, a poza tym dominuje Amstel i Heineken.
Jak podaje filoktitistravel.gr:
Na greckim rynku obecnych jest ju� wiele marek piwa. Piwo sprzedawane jest w butelkach i puszkach. dominuje wielko�� 0.33 l co jak wiemy jest marnotrawstwem szk�a i metalu (w odr�nieniu od 0,5 l). Jest te� i oczywi�cie piwo lane dystrybuowane w beczkach typu keg.


Podstawowe terminy:

arni - jagni�
choriatiki - czyli sa�atka wiejska, znana u nas pod nazw� sa�atka grecka - pomidory, og�rek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zio�a
dolmades (dolma) - greckie go��bki, mielone mi�so z ry�em, czasem sam ry� w oliwie z zio�ami, zawini�te w li�cie winogron
elliniko - kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
fasolada - zupa fasolowa
feta - potocznie, ser owczy s�ony, (w�a�ciwie to "fet�" mo�na nazwa� kromk� chleba ... lub inn� kromk�)
fetta - ser mocno osolony
gyros - mi�so przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dooko�a (gyro - obr�t), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z pomidorem, cebul�, cz�sto tak�e z frytkami
kotopoulo - kurczak
kota - kura
kokkineli - czerwone wino greckie z gatunku retsina
moskari - ciel�cina z grilla
musaka (mousaka) - zapiekanka z drobno posiekanego mi�sa przek�adanego bak�a�anem, sosem pomidorowym i serem, zalanego beszamelem
ouzo - w�dka z dodatkiem any�ku
ouzo zumezes - przek�ski z kawa�k�w sera, chleba, kie�basy, o�miornic
pastisio - gruby makaron z sosem �mietanowym
patsa - zupa z flak�w i n�ek ciel�cych
psistaria - grill
retsina - wino greckie z dodatkiem �ywicy sosnowej, wyst�puje w odmianach: bia�ej, r�owej, czerwonej
risi - ry�
skordalia - pasta z chleba lub ziemniak�w, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suvlaki) - szasz�yki z mi�sa jagni�cego lub wieprzowego
taramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry karpia
tigantes patates - frytki
tzatziki - jogurt z czosnkiem i og�rkiem
yemista (gemista) - pomidory i papryka, nadziewane jak nasze go��bki
youvrelakia - kulki z mi�sa polane sosem jajeczno-cytrynowym

�r�d�o: wikipedia, nawidelcu.pl, filoktitistravel.gr, polskieradio.pl


R E K L A M A

Ksi��ka Mariusza Byli�skiego 'Czerwona Woda' o historiach ludzi, kt�rych spotka� mo�na w Kokkino Nero