Na tę stronę pewnie będzie najwięcej wejść :) więc postaram się dokładnie wszystko opisać.
Kuchnia grecka to ten dział sztuki kulinarnej wywodzącej się i charakterystycznej dla Grecji i Greków. Zazwyczaj postrzegana jest jako zdrowa i prosta. Charakteryzuje się m.in. popularnym w kuchniach śródziemnomorskich i bałkańskich, częstym stosowaniem czosnku, oliwy z oliwek, liści winorośli, dużej ilości warzyw (zwłaszcza pomidorów, papryki, świeżych ziół), baraniny i ryb. Wina greckie są znane i cenione już od czasów starożytności.
Kuchnia grecka jest wymieniana wśród najsmaczniejszych kuchni świata. Dzieje się tak dzięki olbrzymiej różnorodności warzyw, owoców oraz ziół dojrzewających w gorącym greckim słońcu. Głównym tłuszczem używanym do przyrządzania potraw jest oliwa z oliwek, która wraz z ziołami (oregano, bazylią, tymiankiem, kminkiem, rozmarynem, miętą) nadaje potrawom charakterystyczny smak oraz przyczynia się do długiej żywotności greków. Posiłki mają charakter bardzo rodzinny, podawane są zazwyczaj w stylu wiejskim. Główny posiłek greków składa się z jednego dania głównego oraz kilku rodzajów sałat, serów, oliwek oraz dodatków takich jak wino i chleb. Posiłek ten jest poprzedzany zakąską, którą może być na przykład jogurtowy przysmak tzatziki oraz pikle warzywne. Potrawy kuchni greckiej są lekkie i doskonale współgrają z gorącym klimatem tego kraju. Grecy uważają, że chleb jest niezbędny do życia i podają pieczywo do każdego posiłku. Piekarnie na wsiach wypiekają każdego dnia inny gatunek chleba np. z dodatkiem, ziół, rodzynek czy sera.
Ważne miejsce w tradycyjnej kuchni greckiej zajmują również sery. Najbardziej popularny to oczywiście feta, jednak pamiętać należy także o kopanisti (podobny do rokpolu owczy ser o ostrym, pieprzowym smaku) i kasseri (żółty ser twardy). W kuchni greckiej znaleźć możemy sporo wpływów bałkańskich, co widać głównie po dużym wyborze potraw z warzyw mieszanych z mięsem lub podrobami.
Grecy prawie w ogóle nie jadają śniadań. Ograniczają się tylko do porannej kawy i ewentualnie małego herbatnika. Im później, tym większe i bardziej syte posiłki. W porze lunchu na stołach pojawiają się tzatziki - jogurt z czosnkiem i świeżym ogórkiem, zieloną sałata z serem feta, oliwkami, cebula, pomidorami i ogórkami (to, co znamy pod nazwą sałatki greckiej), ryby z rusztu, musaka (rodzaj zapiekanki z bakłażanów, ziemniaków, mielonego mięsa, pomidorów i przypraw), suvlaki, czyli szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego z pomidorami, ogórkiem, cebulą i pikantnym sosem.
Na deser serwuje się bardzo słodkie ciasteczka przypominające lepkie, nasycone syropem słodycze tureckie, w których miód często zastępuje cukier. Cenione są też kandyzowane w syropie cukrowym owoce.
Wieczorem, kiedy robi się nieco chłodniej, Grecy chętnie spotykają się w restauracjach, gdzie wspólnie z rodziną lub przyjaciółmi biesiadują przez długie godziny. Posiłek składa się z dużej liczby małych dań. Znajdziemy tu m.in. dolman, czyli greckie gołąbki, w których liście kapusty zastępują liście winogron, smażone w cieście kalmary, sałatkę z ośmiornic, pastę z pieczonych bakłażanów utartych z oliwą i czosnkiem, faszerowane pomidory, pieczone na ruszcie mięso, duszone jarzyny, kleftiko - jagnięcina wsadzona do glinianego naczynia i pieczona w piecu opalanym drewnem oraz biały chleb.
Jako aperitif serwuje się anyżową wódkę Ouzo z dodatkiem zimnej wody. Do posiłku najchętniej pija się rodzime, wytrawne wino retsina.
JEDZENIE W KOKKINO NERO
W Kokkino Nero zjeść można na 3 sposoby:
1. Drożej - w tawernach przy brzegu morza
2. Taniej - w fast foodzie u Fanisa. Smacznie. UWAGA, UWAGA! Słynny fast-food u Fanisa w roku 2014 jest zamknięty!!
3. Najtaniej - gotując samodzielnie
Jedzenie w tawernach.
W Kokkino Nero jest kilka tawern, które zlokalizowane są nad samym morzem lub w ogległości do 50 metrów od niego.
Ceny wyższe od fast foodowych - co oczywiste. Nie zdziwmy się jednak, że do właściwej kwoty kelner doliczy 1-2€ za obsługę.
Do każdego dania dostajemy dzban wody gratis, a w ostatniej tawernie (obok supermarketu) właściciel częstuje zawsze czymś gratis, czasami jest to ciasteczko lub inny słodycz, czasami jest to (niby) markowa wódka, ale coś mi mówi, że pędzona jest przez właściciela ;)
Ceny za duże danie zaczynają się od 6€, a najdroższe są owoce morza (np. ośmiornice) i ryby.
Ze względu na pyszne jedzenie, miłą atmosferę i traktowanie każdego klienta w wyjątkowy sposób, polecam bardzo tawernę Greka Thomasa - tawerna Maria. Bogate menu, przystępne ceny i bardzo miła atmosfera, o której możecie przekonać się na własnej skórze i własny podniebieniu :) Strona tawerny : www.kokkinonero.pl
Smacznie i stosunkowo tanio (w porównaniu z nadmorskimi tawernami) można zjeść u Fanisa.
UWAGA, UWAGA! Słynny fast-food u Fanisa w roku 2014 jest zamknięty!!
Na szyldzie jednak znajdziecie nazwę grecką, dlatego wytłumaczę jak dojść do fast foodu. Idziemy drogą główną "od morza", mijamy punkt lekarski, a następnie skrzyżowanie. Na skrzyżowaniu prosto w górę i za jakieś 50 metrów mamy po lewej stronie fast food:
Jeszcze rok temu w fast foodzie obsługiwała jedna osoba i wtedy zamiast fast foodu robił się long food. W tym roku obsługują dwie osoby i wszystko idzie sprawnie.
Ceny u Fanisa są całkiem przystępne, na przykład: szaszłyki 5€, gyros w bułce lub pita (w placku): 2€.
Generalnie zaobserwowałem, że w większości dania mniejsze są w cenie 2€, a dania większe (np. na talerzu) kosztują 5€.
Najtańszy sposób na jedzenie:
Najtaniej jednak wychodzi gotując samodzielnie. Każdy apartament posiada kuchnię, a w niej m.in. kuchenka z jednym lub dwoma palnikami. Czasami są to kuchenki gazowe, czasami elektryczne.
Aby mieć prawdziwy polski obiad z dwóch dań, wystarczy zabrać z Polski kilka zup instant :), dorzucić do niej większą ilość makaronu i pierwsze danie gotowe.
Drugie danie to już inwencja własna. Ja często robiłem kurczaczka z frytkami, które są przepyszne, a to za sprawą innego gatunku ziemniaków oraz oleju - smażyłem na kukurydzianym ...
Zobacz ceny i sklepy w Kokkino Nero
PICIE W KOKKINO NERO
Grecy nie piją w ogóle herbaty, a niektórzy uważają, że pija się ją tylko raz w życiu - przed śmiercią...
Gaszą pragnienie ogromnymi ilościami Frappe. To kawa, do sporządzenia której nie potrzeba wiele, oto przepis:
* Kupujemy w markecie specjalną kawę Frappe Nescafe
* wsypujemy do szklanki kawę (np. łyżeczkę dla jednej osoby)
* zalewamy wodą z kranu (w Grecji woda jest zdatna do picia bez gotowania)
należy pamiętać, aby nalać wody tylko tyle, aby zakryła ona ziarenka kawy lub ciut więcej
* zakrywamy wieczko i energicznie mieszamy, a najlepiej używamy shakera
* dzięki kawie i greckiej wodzie powstanie gęsta piana
* do powstałej piany dolewamy wody do pełna
* można dodać lodu
* pijemy następująco: łyk kawy Frappe, łyk czystej wody, ponieważ Frappe (i piana) są ciężkostrawne
W restauracjach podaje się szklankę Frappe i szklankę wody.
Inna kawa - kawa grecka : parzona z bardzo drobno zmielonych ziaren w specjalnych tygielkach (mpriki) i podawana w małych filiżankach. Pije się ją w kawiarniach, a nie w tawernach.
Metaxa, Mataxa
Mataxa - to wyśmienity alkohol rodem ze słonecznej Grecji. Nazwa pochodzi od nazwiska twórcy tego trunku, a niezmieniona od stuleci receptura powoduje, że ze względu na swój niepowtarzalny smak Metaxa ceniona jest na całym świecie. Metaxa jest alkoholem zaliczanym do brendy, czyli dwukrotnie destylowanym winem, wyrabianym z trzech różnych odmian winogron. Na końcu produkcji do destylatu dodawane jest wino typu muscat i odrobina ziół i płatków róży. Taki półprodukt leżakuje w dębowych beczkach. Po 3 latach leżakowania Metaxa oznaczana jest 3 gwiazdkami, po 5 latach - pięcioma, po 7-siedmioma. Po 15 i 20 latach dodatkowo oznacza się ją nazwami Grand Fine i Private Reserve. Metaxę pije się czystą lub na lodzie, a także z tonikiem, sokiem pomarańczowym, grejpfrutowym i w koktajlach.
Ouzo, czyt. uzo
grecka wódka o zawartości alkoholu do 48% o smaku anyżkowym. Podawana zazwyczaj z wodą (w dodatkowej szklance) po rozcieńczeniu wodą zmienia kolor na mleczny. Najlepiej smakuje z sokiem np. pomarańczowym, choć należy nie przesadzać z ilością Ouzo, ponieważ drink może być za słodki.
Wina greckie
Od najdawniejszych czasów wino jest nieodłączną częścią codziennego życia Greków. Winną latorośl uprawia się przede wszystkim w Attyce, Macedonii i na Peloponezie. Mavrodaphne to alkoholizowane wino deserowe produkowane w Patras, a Asprolithi jest białe i wytrawne. Oba gatunki są bardzo dobre.
W kokkinowych marketach można kupić pokaźną ilość różnego gatunku win, już od... 1,5€ za 5 litrów!! + kaucja za butlę.
Dla posiadaczy własnych butelek istnieje możliwość napełnienia ich pędzonym przez właścicieli winem słodkim lub półsłodkim w cenie 1,3-1,7€ za litr.
Retsina
Wielu już na początku kręci nosem. Rozczarowanie, zawód, nawet obrzydzenie – cóż to za szpetne wino!? W kieliszku unoszą się dziwne aromaty – żywicy, kamfory i jakby szpitalnego korytarza… A to właśnie grecka retsina. Przez jednych wielbiona za niepowtarzalność i tradycyjny styl, przez innych skazana na niebyt, wykreślona na zawsze z koneserskiego menu.
Grecy są jednak z retsiny bardzo dumni. Chętnie ją prezentują, opowiadają jej historię, częstują, traktują jako fragment narodowej barykady ocalającej ich kraj przed gastronomiczną unifikacją. Choć retsina nie jest z pewnością ich najlepszym winem, to na stałe wpisana jest w tradycyjny kulinarno-winiarski krajobraz Grecji. Więc kiedy na olimpiadę przyjadą już ekipy sportowców, tysiące kibiców i turystów, z pewnością większość z nich spróbuje tego wina, choćby z czystej ciekawości.
Retsinie nie można odmówić charakteru i pewnej klasowej odrębności - smak żywicy właściwie jest w winach niespotykany, powstające na modłę tradycyjną wino dalekie jest więc od smaków przypominających współczesne propozycje winiarzy. Z tych właśnie powodów nie pozostawia ona obojętnym. Specjaliści szydzą z jej jakości, twierdząc – nie bez racji - że jest to zaledwie lokalna ciekawostka, niewarta głębszych, degustacyjnych analiz. Zwolennicy z kolei, urzeczeni niepospolitością smaku, podkreślają jej wyjątkowość i antyczny rodowód.
Tsipouro czyli grecki bimber
to dystylowany mocny alkohol zawierający 45% procent alkoholu. Produkowany z moszczu powstałego z wyciskanych winogron. Nazwa tsipouro jest używana w całym kraju poza Kretą, gdzie ten sam alkohol, ale z mocniejszym aromatem, jest znany pod nazwą tsikoudia. Nie produkowany poza Grecją.
PIWO
Piwa (tak jak i wina)w Kokkino Nero jest pod dostatkiem nawet dla turystów z Polski :)
Ceny puszkowego piwa zaczynają się już od 0.9€, a to oznacza że jest ono tańsze niż woda mineralna w butelce...
Sporo tutaj także innych piw holenderskich nieznanych marek, a poza tym dominuje Amstel i Heineken. Jak podaje filoktitistravel.gr:
Na greckim rynku obecnych jest już wiele marek piwa. Piwo sprzedawane jest w butelkach i puszkach. dominuje wielkość 0.33 l co jak wiemy jest marnotrawstwem szkła i metalu (w odróżnieniu od 0,5 l). Jest też i oczywiście piwo lane dystrybuowane w beczkach typu keg.
Podstawowe terminy:
arni - jagnię
choriatiki - czyli sałatka wiejska, znana u nas pod nazwą sałatka grecka - pomidory, ogórek, papryka, cebula, oliwki, feta, oliwa, zioła
dolmades (dolma) - greckie gołąbki, mielone mięso z ryżem, czasem sam ryż w oliwie z ziołami, zawinięte w liście winogron
elliniko - kawa po grecku (od: ellada, lub hellada)
fasolada - zupa fasolowa
feta - potocznie, ser owczy słony, (właściwie to "fetą" można nazwać kromkę chleba ... lub inną kromkę)
fetta - ser mocno osolony
gyros - mięso przygotowane na specjalnym palenisku, opiekane dookoła (gyro - obrót), podawane na talerzu lub w placuszku pita, z pomidorem, cebulą, często także z frytkami
kotopoulo - kurczak
kota - kura
kokkineli - czerwone wino greckie z gatunku retsina
moskari - cielęcina z grilla
musaka (mousaka) - zapiekanka z drobno posiekanego mięsa przekładanego bakłażanem, sosem pomidorowym i serem, zalanego beszamelem
ouzo - wódka z dodatkiem anyżku
ouzo zumezes - przekąski z kawałków sera, chleba, kiełbasy, ośmiornic
pastisio - gruby makaron z sosem śmietanowym
patsa - zupa z flaków i nóżek cielęcych
psistaria - grill
retsina - wino greckie z dodatkiem żywicy sosnowej, występuje w odmianach: białej, różowej, czerwonej
risi - ryż
skordalia - pasta z chleba lub ziemniaków, czosnku, oliwy i soku z cytryny
souvlaki (suvlaki) - szaszłyki z mięsa jagnięcego lub wieprzowego
taramosalata - rodzaj pasty/majonezu z solonej ikry karpia
tigantes patates - frytki
tzatziki - jogurt z czosnkiem i ogórkiem
yemista (gemista) - pomidory i papryka, nadziewane jak nasze gołąbki
youvrelakia - kulki z mięsa polane sosem jajeczno-cytrynowym
Źródło: wikipedia, nawidelcu.pl, filoktitistravel.gr, polskieradio.pl
|
R E K L A M A
|